Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam
1.
Tenyészállat előállítás: Tisztavérű Francia top genetika
Sokszor, sok helyen elhangzott már, hogy az alapanyag a bázis, aminek kíválónak kell lennie, mert erre kell és csak erre lehet építkezni. Mi ezt komolyan vettük, amikor a francia top genetikájú állatok importja mellett döntöttünk mint tenyészalapanyag és vesszük a mai napig is, amikor szigorú standardok mellet válogatjuk ki melyik állat mardhat tenyésztésben.
Miért fontos a jó genetika?
Csak néhány szempont ami jelentősen meghatározhatja a végeredményt és nekünk a legfontosabbak:
- A legeltetett állat egyik értékmérő paramétere, hogy neveli a borját, azaz mennyi tejet termel és ezt milyen kondicióban képes teljesíteni. Az anya tejtermelése az egyik legfontosabb szelekciós szempontunk.
- Növekedési erély, azzal van összefüggében, hogyan hasznosítja az elfogyasztott tápanyagokat, mennyit gayarapszik és mindezt mennyi takarmányból állítja elő.
Természetesen ez a két értékmérő szoros összefüggésben van. Nálunk a 210 napos választott súlyok 360 kg körül szóródnak. Egy másik érdekes mutató, hogy a hízott üszők 63-64 % körül a hizott tehenek 60-62% körül vágódnak. Mivel a vágómarha felvásárlás alapja a kihozatal, pénzben mérhető különbség van a végén. Bővebben Vágóűsző és vágótehén program
Tenyészállat előállításaTenyészállat előállítása
Milyen szempontok szerint választjuk ki miből lesz tenyészállat?
A kiválasztás több lépcsős és a párosításnál kezdődik. Meghatározott szelekciós szempotok szerint rakjuk össze hogy melyik anya állatra melyik bikát használjuk. Ez után születést követő néhány napban már egyszer kapunk egy képet, hogy ígéretes e borjú. Ezt követően a tejről való választásig, a felnevelés során folyamatossan szem előtt vannak és vizsgáljuk többek között: növekedési erélyt, váz szerkezetet, izmoltságot, fej formáját, láb állást, mozgást, medence szélesség, össz benyomás stb. Itt kiválasztásra kerülnek azok a borjak amelyeket alkalmasnak találjuk a tovább tenyésztésre.

- Az üszök és a Tenyész bika jelöltek hamarosan saját teljesítmény viszgálati csoportba kerülnek, ahol azonos tartási és takarmányozási körülmények között vannak tartva. A havi testömeggyarapodás mérés melett, a korábban említett szempotok továbbra is figyelembe vannak véve és az esetlegesen minusz varriáns egyedek kikerülnek a csoportból a hízó bika, vagy hizó üsző csopotba és csak a legjobbak maradnak tenyész állatnak.Értékesítés
Tenyész üsző
éves üsző 1.200 HUF/ kg ~ 3.8 €
2 éves üsző 650.000 HUF / db ~ 2050 €
vemhes üsző 700.000 UF / db ~ 2200 €


Tenyész bika
stv zárt fiatal bika 950.000 HUF /db ~ 3000 €
2 éves kor feletti ivadékkal rendelkező bika 950.000 HUF /db ~ 3000 €- tól megegyezés szerint.


A feltüntetett árak nettó árak.
Érdeklődsz szolgáltatásaink iránt? Nincs más dolgod, mint töltsd ki űrlapunkat és munkatársunk egy munkanapon belül felveszi Veled a kapcsolatot az általad megadott elérhetőségek egyikén. Kérjük, hogy ügyelj az adataid pontosságára, hogy könnyedén felkereshessünk Téged.
Vezetéknév *
Keresztnév *
Telefonszám
E-mail cím *
Üzenet *Küldés
vissza


A NPK Charolles Szociális Szövetkezet Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a NPK Charolles Szociális Szövetkezet Csapata